Endnu en opskrift hvor tilberedningstiden har været i front, altså at bollerne kan laves på relativt kort tid. I forhold til bollerne med ruggryn, så minder denne opskrift om den, men jeg har skiftet ruggrynene ud med kerner og justeret lidt på forholdet mellem vand og mel.
Jeg havde så også en surdej, som jeg havde fordret op de sidste par dage og derfor var det oplagt at bruge den til disse boller nu de også skulle koldhæves. Hvis ikke man har surdej, kan de bages uden og har man surdej, kan man overveje at skrue ned for gærmængden og op for hævetiden.
Mantraet har igen været, at det skulle været forholdsvist hurtigt at lave disse boller, men i forhold til dem med ruggryn bruger jeg lidt længere hævetid. Vi er dog stadig nede på ca 2 x 1 0 min arbejdstid og de er perfekte lige at smide sammen om aftenen og så bage dem næste morgen til søndags morgenbordet. I dag er det gråt og trist udenfor og så er det jo dejligt at kunne sætte tænderne i en friskbagt boller med et stykke emmentaler og nyde en god kop kaffe.
Der blev 12 boller ud af denne opskrift
- 200 g surdej – hvis man har
- 400 g vand – 4 dl
- 15 g gær – har man surdej, kan man mindske gærmængden
- 100 g rugmel
- 100 g fuldkors hvedemel
- 300 g hvedemel
- 10 g salt
- 40 g hørfrø
- 40 g græskarkerner
- Bland koldt vand og gær sammen
- Hæld det i skålen til røremaskinen og tilsæt surdejen
- Tilsæt mel og salt
- Tilsæt kerner
- Rør det hele i 3 min på lav hastighed
- Rør det i 5 min på mellem hastighed
- Hæld det i en smurt bøtte og stil det i køleskabet natten over eller mindst 8 timer
Alt efter hastighed på den røremaskine der bruges, kan tiderne godt variere lidt. Ideen er, at dejen begynder at blive blank og spændstig når den er færdig. I starten hænger den ikke rigtig sammen, men når man er inde på de sidste par minutter skulle den gerne begynde at samle sig om krogen. Hvis dette ikke sker, så prøv at hæve hastigheden på røremaskinen og se om et par minutter på en højere hastighed ikke giver det ønskede resultat.
- Tag bøtten ud af køleskabet
- Hæld dejen ud på et meldrysset bord og skær den op til boller
- Sæt bollerne på en eller to bageplader, drys dem med mel og læg et klæde over
- Lad dem hæve i 1 time
- Tænd ovnen på 230 grader
- Bag bollerne i 14 min
- Køl dem af på en rist
I mit tilfælde hævede dejen til ca 2,5-3 gange størrelsen mens den var i køleskabet. Da jeg hæver i en bøtte, får jeg en firkantet dej at arbejde med når bollerne skal laves, så det er nemt lige at skære nogle ”pølser” af dej og skære dem ud til boller. Jeg skifter lidt med at drysse brød med mel eller vand når det står og hæver. De skal drysser med en af dem for at forhindre, at overfladen tørrer ud mens de hæver. Når man bruger vand vil klædet af og til hænge i, så det er nok nemmest med mel. Med melet får man så nogle boller der er ret fyldt med mel ovenpå når de er færdige, men det kan selvfølgelig altid børstes af inden serveringen. De kan som sådan også pensles med mælk eller æg. Set fra et fugtighedssynspunkt, giver det samme resultat. Det visuelle og lidt på smagen er så forskelligt, da der kommer en mørkere skorpe på brødet og med æg ofte også lidt glans. Til alm brød foretrækker jeg vand eller mel.
Resultatet er altså en god boller. Jeg medgiver, at surdejen nok har skubbet lidt til resultatet, men i betragtning af, at jeg har brugt 2 x 10 min på disse boller, så er resultatet rigtig godt. Bollen har en god portion lufthuller og føles let. Skorpen er lidt sej, så der er noget at bide i. Bollen er saftig og krummen har en god konsistens. Smagen er let syrlig og så giver kernerne en god oplevelse.
Nå ja, da først jeg fik emmentaler på og tog en bid af bollen, så brød solen frem…