Kanelbullar er den svenske udgave af vores kanelsnegle, eller den norske kanelsnurre. De er vel mest kendt som de snegle man kan få i ikea, men hvis man færdes i Sverige er det ganske nemt at finde kanelbullar. Jeg synes jeg var dækket ind på kanelsnegle opskrifter indtil jeg fandt ud af, at de hvert år holder kanelbullans dag i Sverige.
Jeg fandt frem til hembakningsrådet, som arrangerer denne dag hvert år og de har også en hel del forskellige opskrifter på kanelbullar. Jeg udvalgte en og bagte dem, men de var ikke specielt spændende og slet ikke magen til dem man f.eks. kan købe i ikea, eller i bagerier i Sverige. Jeg tog sagen i egen hånd og med udgangspunkt i den svenske version har jeg lavet flere tilpasninger, hvor det primære mål er smag og ikke at de skal lige dem fra ikea.
Opskriften tager 3-4 timer at lave og der bliver 14-20 kanelsnegle ud af den alt efter hvor store man laver dem og dejen skal laves på en røremaskine.
Dejen
- 250 g (2,5dl) mælk – gerne sødmælk
- 25 g gær
- 2 æg
- 600 g hvedemel
- 75 g sukker
- 7 g salt
- 12 g stødt kardemomme
- 100 g blødt smør – skal i dejen senere end de andre ting
Remonce
- 200 g blødt smør
- 125 g sukker
- 125 g brun farin
- 15 g stødt kanel
- 5 g maizena
Fremgangsmåde
- Bland gæren i mælken og tilsæt æg – hæld det i røre skålen
- Bland mel, sukker, salt og kardemomme og hæld det ned til væsken
- Rør dejen i 3 min på mellem hastighed
- Rør dejen i 3 min på høj hastighed
- Skær smørret ud i mindre tern og tilsæt dejen
- Rør det i 4 min til smørret er helt indarbejdet i dejen
- Sæt dejen til hævning i 1,5 time tildækket et lunt sted
Jeg har valgt at lave disse kanelsnegle som ”snurrer” fremfor snegle, da jeg synes det giver et flottere visuelt resultat. Man kan sagtens lave dem til alm snegle.
At de er lavet som ”snurrer” betyder, at i stedet for at rulle dejen sammen som en roulade og så skære skiver af, der bliver til snegle, så rulles dejen fladt ud og der skæres strimler af, som derefter ”snurres” inden at de drejes rundt om et par fingre og ender med at være en rund snegl.
Jeg valgte også at fordele fyldet af to omgange, så det kommer ekstra tre lag i dejen, hvilket igen er med til at give et flot resultat og sikre, at man stort set ikke får en bid som kun er dej.
- Efter hævningen hældes dejen ud på et meldrysset bord
- Dejen foldes så mange gange man kan ind over sig selv og til sidst pakkes den ind i film og det kan også være en god ide at lægge den ned i en plasticpose
- Læg dejen i køleskabet i 30 min
- Lav remoncen, hvis ikke det er gjort tidligere
Hvis man ikke har tiden, eller ikke ønsker at lave snurrer, så kan ovenstående punkt godt springes over. Formålet er at gøre dejen koldere, til når der skal arbejdes med den efterfølgende.
- Efter hævning i køleskabet, skal dejen ud på et meldrysset bord og rulles ud til et rektangel på 40 x 50 cm (men det er ikke så vigtigt at det er præcise mål)
- Fordel halvdelen af remoncen ud på 2/3 af dejen
- Fold den 1/3 som ikke har remonce ned, så der er 1/3 tilbage med remonce
- Fold den sidste 1/3 op over resten af dejen, så kanterne nogenlunde passer sammen
- Rul dejen ud igen, denne gang lidt mere forsigtigt for at den ikke går for meget i stykker. Det er ikke muligt at rulle den ud til samme størrelse igen
- Gentag med remoncen på 2/3 af dejen og fold på samme måde
- Rul dejen ud en sidste gang og her er det lidt svært, da dejen er ret elastisk
- Gå efter at ramme 15-20 cm på den ene led og så langt som muligt på den anden led, stadig uden at dejen går for meget i stykker
Remoncen er lidt til den tørre side og dermed ikke helt nem at fordele på dejen. Det er muligt at tilsætte mere smør, så den er mere klistret, men selvom der er maizena i remoncen, så vil der også være mere som flyder ud under bagningen. Man kan fordele remoncen med en spartel og så tage en kagespade af metal (hvis man har en), holde den under den varme hane, så den bliver lun og så bruge den til at fordele remoncen, fordi den vil gøre det blødere. Når kagespaden bliver for kold varmes den bare op igen.
Nu skal dejen klargøres til at lave de endelige snegle og hvis man ikke vil ”snurre” delen, så rulles den sammen til en roulade og der skæres skiver af i 2-3 cm tykkelse, som lægges til hævning. Hvis man fortsætter med snurrer, så forudsætter jeg, at dejen er 15-20 cm og gerne længere på den ene led og noget længere på den anden led. Man skærer på den lange led, så det er de korte strimler der arbejdes med.
- Skær dejen ud i strimler af ca 1 cm bredde – bredere giver større kanelbullar
- Tag en strimmel, hold den i den ene ende og brug hånden til at sno den rundt en 4-5-6 gange på bordet
- Sno den snoede strimmel rundt om et par af dine fingre
- Slut med at snippen kommer hen over det hele og ind i sneglen nedenfra, så den hæftes inde i kanelbullan
- Sæt kanelbular på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve i 1,5 timer på køkkenbordet
- Pensl kanelbullar med en blanding af æg, en smule vand og lidt fint salt.
- Drys dem med perlesukker, eller alm sukker
- Bag kanelbullar i ovnen på 200 grader i 12-14 min
- Lad dem køle af på en rist
Hvis du vil prøve kræfter med andre “kanelsnegle”, så er her fire forskellige opskrifter: Kanelsnurrer – Kanelsnurrer Norske – Cinnamon rolls og ikke mindst de super gode blåbærsnurrer
Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, så skriv dem herunder, eller på min facebookside.