Kaiser boller hedder andre steder kaiser rolls, eller på tysk kaisersemmel og er en boller, som er ”flettet” og i øvrigt kan spores tilbage til 1760 i Østrig. Man mener at navnet kommer fra at bagerne ville ære den østrigske kejser i et forsøg på at få reguleret prisen på boller.
Det kan også være at der er en helt anden historie bag navnet, men det ændre ikke på, at det er en bolle som bliver flettet af en brødpølse, kan være ganske dekorativ og så er det en god stor bolle til morgenmaden i weekenden.
Det er en af den slags boller som indeholder æg og en smule sukker, uden at den komme i nærheden af traditionelle fødselsdagsboller.
Der bliver 12 boller af en pæn størrelse ud af denne opskrift. Dejen er lavet på maskine.
Opskriften
- 450 g (4,5 dl) lunkent vand
- 20 g gær
- 30 g (3 spks) vindruekerne olie
- 800 g hvedemel
- 16 g salt
- 20 g sukker
- 1 æg
Fremgangsmåde
- Rør gæren ud i vandet og tilsæt olie og æg
- Bland mel, salt og sukker og hæld det sammen med væsken i skålen til røremaskinen
- Rør det sammen i 3 min på mellem hastighed
- Rør det yderligere i 4 min på høj hastighed, eller til det slipper siderne og er samlet om krogen
Sæt dejen til hævning, tildækket i 1,5 time på køkkenbordet.
- Når dejen har hævet, hældes ud på et let meldrysset bord
- Fold dejen 3-4 gange, så den strammes op og ender med at være et rektangel på 30 x 15 cm
- Brug en spartel eller pizza skærer til at skærer 12 pølser ud af dejen, på den korte led (så de er ca 15 cm lange og rimelig lige tykke)
- Rul hver enkelt pølse ud så den er ensartet, men ikke voldsomt meget længere
- Læg dem i en bue, som et omvendt U
- Læg den højre ende ind over den vestre og fold den rundt i øjet, så der er lavet en knude og de to ender har byttet plads
- Læg den højre ende ned i hullet, så den kommer lidt ud på den anden side
- Læg den venstre ende ned under bollen og op igen, så den kommer ud mellem den højre ende og den øverste bue
- Pres bollen ind i form, da den godt kan trækkes lidt under formning
- Sæt bollerne til hævning i 1,5 time, tildækket et lunt sted
Det kan godt være svært at ramme 12 nogenlunde lige store pølser, så et fif er at starte med at dele dejen på midten og derefter på midten igen, så skal man kun skære 3 nogenlunde lige store pølser ud ad gangen og det er noget nemmere end 12.
Når pølserne rulles ud kan det være svært ikke at få dem for lange, ligesom man uvægerligt får trukket i dejen når bollerne formes. I begge tilfælde kan man normalt rede dem ved at presse bollerne sammen når man har formet dem, selvfølgelig uden at mase dem helt sammen til en ensartet masse.
- Pisk 1 æg med lidt salt og vand
- Tænd ovnen på 180 grader
- Pensl bollerne med det piskede æg og drys dem evt med birkes
- Bag dem i 30 min eller til de er gyldent brune
- Køl dem af på en rist
Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, så skriv dem herunder, eller på min facebookside.