Her er nogle rigtig gode boller til madpakken, eller bare en eftermiddagssnack. Bollerne er tilsat rugmel og klid, som giver en let sødme til brødet og så er de med groft hvedemel, alm hvedemel og fordej.
Det er altid en fornøjelse af sætte tænderne i godt brød. Disse boller har en let sødme, en god skorpe og vil gøre sig godt med pålæg. De kan sikkert også gå til morgenmaden, eller en snack. Der er en hel del vand i opskriften, så de skal nok holde sig gode i nogle dage, men kan også fryses.
De er lavet på en røremaskine, men kan sagtens laves i hånden også.
Der blev 32 boller ud af denne opskrift, men jeg lavede dem ikke så store, som man måske vil hvis de er sandwichbrød til frokosten.
Fordej:
- 150 g koldt vand
- 3-5 g gær
- 150 g groft hvedemel
Bland det sammen i en lille skål. Dæk det til og lad det stå på køkkenbordet et døgns tid eller længere.
Der bliver mere fordej end der skal bruges i opskriften, men så kan den fordres lidt med mel og vand og du har fordej til om et par dage, eller du kan fortsætte med at fordre og langsomt få en surdej ud af det. Hvis du har en kitchenaid røremaskine, så bruges der 1 kg mel i denne opskrift og du kan med fordel nøjes med 80% af alle mål.
Dej:
- 850 g lunkent vand – 8,5 dl
- 10 g gær
- 200 g fordej
- 700 g hvedemel
- 100 g groft hvedemel
- 200 g rugmel
- 70 g hvedeklid
- 25 g salt
Fremgangsmåde:
- Bland vand og gær sammen og hæld det i skålen
- Tilsæt fordejen og rør det sammen
- Tilsæt alt melet, hvedeklid og salt
- Ælt det i 2 min på lav hastighed
- Ælt det i 4 min på mellem hastighed
- Ælt det i 6 min på høj hastighed
Denne dej er relativ lind i det, da der er en stor mængde vand i dejen. Når den efterfølgende skal hæve, så skal den foldes nogle gang undervejs og det hjælper til med at skabe en mere elastisk struktur. Hvis man ikke har tid til at folde dejen mens den hæver, eller måske ikke bage så ofte, så brug f.eks. 0,5-1 dl mindre vand første gang disse bages. Når dejen er ved at være æltet i 8-10 minutter, så vurder om det sidste vand skal tilsættes eller ej.
En anden mulighed er, at tilsætte alt vandet som der står i opskriften og når man er halvvejs i æltningen (6 min) så stopper man og lader dejen stå og trække i 20 min inden der æltes de sidste 6 minutter. På den måde bliver noget mere af vandet optaget i mel og klid og dejen ser mindre lind ud.
- Hæld dejen over i en stor skål og tildæk den med film eller et fugtigt viskestykke
- Dejen skal hæve i 3 timer og vendes for hver 30 min de første 2 timer
At vende dejen betyder at man gør sine hænder våde og skubber den ene hånd ned langs kanten og ind under dejen. Man griber fast i dejen og løfter den op og lægger den ind over resten af dejen. Man drejer skålen ¼ og gentager. Sådan bliver man ved 1-2 omgange. Efter 2-3 foldninger er hånden ikke ret våd længere, men har man gjort begge hænder våde, kan man fugte den på den anden hånd. Vandhanen virker dog også. Man skal ikke mase dejen, bare tage fat i den og løfte den ind over det andet. Det er ikke en æltning man foretager, bare en rolig foldning.
Dette gentages for hver 30 min de første 2 timer og for hver gang vil man opleve at dejen dels er hævet, men også er mere og mere smidig og elastisk og er mindre lind end da man startede.
Den sidste time får dejen lov at hæve for sig selv.
- Hæld dejen ud på et let meldrysset bord
- Fold dejen ind over sig selv nogle gange uden at ælte den alt for meget
- Skær en skive dej ud, svarende ca lidt mindre en den bredde bollerne skal have
- Tag fat i dejen og træk den længere ved at slå den let ned i bordet
- Form den så rektangulær som mulig og mas den gerne relativ flad
- Skær bollerne ud i den længde som du ønsker og læg dem på et stykke bagepapir
- Bollerne tildækkes og skal hæve en times tid
Bollerne hæver ikke ret meget op nu, men når de kommer i ovnen skal de nok hæve op. Da det er sandwich boller skal de helst ikke være alt for høje.
- Tænd ovnen på 235 grader
- Hvis du har en bagesten, så læg den derind
- Bollerne bages i 12-13 minutter ved 235 grader
- De køles af på en rist
Jeg har også en facebookside til denne blog. Det er lidt skiftende hvad jeg skriver der, men ofte andre ting om bagning end hvad der rammer bloggen. Jeg bager af og til brød der ikke kommer på bloggen, eller tager på kurser i bagning. Følg med, eller skriv en kommentar.