Dette er et fuldkornsbrød, som rent faktisk er lækkert at spise. Det er lavet på 100% fuldkornsmel, men tilsat rosiner og tranebær som giver sødme til brødet og gør at det smager rigtig godt med en skive ost.
Dette er ikke brødet man skal kaste sig over hvis man lige har 2 timer og ikke bager så tit. Ikke fordi det er svært at bage, denne opskrift er bare lidt omstændig. Brødet er bagt på surdej og er helt uden gær. Det er også lavet med fordej og er koldhævet i 24 timer. Alt i alt tog det 48 timer at lave dette brød. Det kan godt bages hurtigere, men sammenfaldet af, at jeg lavede andre ting og at jeg kun brugte surdej gjorde at jeg lod det hæve i 24 timer. 2 dage kun på surdej gør også brødet lidt syrligt, men rosiner og tranebær giver lidt sødme og så smager det rigtig godt med ost. Det er ikke så godt med marmelade eller honning. Den opskrift jeg er inspireret af vil også blande valnødder i dette brød, men dem kan jeg ikke lide, så de er udeladt. Hvis man vil tilsætte valnødder er det 80 g og de kan lige ristet i ovnen i 10-15 min på 200 grader, inden de køler af og hakkes til lidt mindre stykker.
Jeg fik 2 brød ud af denne opskrift og dejen er lavet i hånden.
Fordej
- 0,5 dl surdej
- 1,2 dl – 120 g koldt vand
- 100 g fuldkorns hvedemel
- Bland de tre ting sammen med hånden og lad det stå på køkkenbordet med film over, eller i en bøtte med låg til næste dag
- 70 g rosiner
- 70 g tranebær
- 2,4 dl – 240 g kogende vand
- Hæld kogende vand over rosiner og tranebær og lad dem stå tildækket ved siden af fordejen til næste dag
Brøddej
- 7,2 dl – 720 g lunkent vand
- 910 g fuldkorns hvedemel
- 24 g havsalt
- Fordejen
- De drænede rosiner og tranebær
- Evt valnødder
- Bland det hele sammen i en stor skål
- Ælt det sammen et minut eller to
- Lad dejen stå og trække i 30 min – tildækket
- Begynd at ælte dejen ved at løfte en håndfuld dej op og folde den ind over sig selv, drej skålen en smule og løft en ny portion dej ind over sig selv
- Fortsæt indtil dejen er så fast at den ikke vil være med til at blive foldet ind over sig selv
Man kan med fordel gør sin ene hånd våd med jævne mellemrum, så dejen ikke hænger så meget fast på hånden. I begyndelsen er dejen meget usammenhængende, men efterhånden som du får drejet skålet rundt nogle gange begynder den at hænge sammen og der kommer mere elastik i dejen.
- Lad dejen stå og hvile i 30 min
- Gentag træk og fold 3-5 gange – dejen burde ikke tillade mere på nuværende tidspunkt
- Gentag ovenstående to punkter til dejen har stået i 2 timer samlet set, altså 3 gange mere
På dette tidspunkt kan man vælge hvornår brødene skal bages. Hvis de skal bages senere på dagen, så skal dejen hæve 2-3 timer på denne tidspunkt. Hvis de skal bages dagen efter, som jeg gjorde, så skal dejen i en bøtte/skål og tildækkes og stå 12-24 timer på køl.
- Når dejen er hævet, foldes den til brød
- Hæld dejen ud på et let meldrysset bord
- Del dejen i to
- Fold dejen nogle gange, men være opmærksom på at der ikke er mel på de flader du folder mod hinanden
- Begynd at stramme dejen op ved at bruge din spartel til at skubbe dej ind under sig selv, drej brødet lidt og gentag
- Dette gøres så længe man har lyst og man bør kunne se, at overfladen begynder at blive mere stram og glat. Der må ikke være ret meget mel på bordet, da man ellers bare skubber mel ind i brødet
- Sæt de opstrammede brød til sidste hævning – dette tager 2-4 timer
Jeg hævede det ene brød i en hævekurv, da det giver et fint rundt mønster på toppen af brødet. Efterfølgende bagte jeg det også i en støbejernsgryde.
Hævetiderne er ret fleksible og man må holde lidt øje med sin dej her, så de hæver nok uden at overhæve. Som jeg startede med at skrive, så er dette brød ikke lige det første man bør kaste sig over hvis man gerne vil være hjemmebager, da man bør have noget erfaring i at arbejde med dej, så man kan se om det er hævet nok og ikke mindst omkring opstramning, at man får det gjort det ordentligt. Denne dej er lidt flydende og får man ikke opstrammet dejen ordentlig og bager den frit, så kan den godt flyde ud og give et relativt fladt brød. Hvis man synes at dejen er ”flydende” ved opstramning, så hæv det i en hævekurv, eller i en bøtte og bag det i en støbejernsgryde.
- Varm ovnen på til 250 grader
- Bages der med støbejernsgryde, så sæt den ind når ovnen tændes
- Frit brød får 10 min på 250 grader og 25-30 min på 220 grader
- Brød bagt i støbejernsgryde skal have 15 min med låg og 30 min uden låg
- Køl brødene af på en rist
For begge brød gælder det, at temperaturen skal være 98 grader inde i midten og jeg kan kun anbefale at man bruger et stegetermometer til dette brød. Bruger man gryden kan man også tage brødet ud af gryden efter 20 min uden låg og bage det frit. Da dette brød kan flyde lidt ud, skal du være opmærksom på brødet og derfor er det bedre at bruge et termometer så det bliver bagt til det er færdigt.
Skriv gerne på min facebookside om hvordan det går med dette brød.