En klassisk bolle der kommer i mange former. Denne version er lavet på en brød dej og indeholder hjemmelavet kagecreme og chokolade. Der bliver 10 ud af denne opskrift, men lav hellere en dobbelt portion, for de går hurtigt når først de bliver smagt.
Selvom min blog mest handler om brød, så sniger der sig kage ind af og til og de er oftest lavet på en form for brød dej. Dette gælder også disse fastelavnsboller som teknisk set er en bolle med fyld, men de er lette og luftige og det er svært kun at spise én af gangen.
Som med mange gode ting man kan lave i sit køkken, så tager disse boller tid at lave. Der skal afsættes omkring 5 timer til denne opskrift, men det meste af tiden er dog hæve tid. Den hjemmelavede creme skal også køle ned, men der er det er tid til undervejs. Opskriften er en jeg lærte da jeg var på julebage kursus hos Meyers madhus. Her var det ikke en fastelavnsbolle, men det er denne version.
Der blev 10 fastelavnsboller ud af denne opskrift og den laves bedst på en røremaskine – Bollerne er dog gode, så overvej at lave dobbelt portion.
Dej
- 2 dl kold sødmælk
- 35 g gær
- 1 æg
- 500 g hvedemel
- 35 g sukker
- 8 g salt
- 75 g smør – skal ikke i dejen med det samme
Hjemmelavet creme – gentages længere nede
- 1 stang vanilje
- 2,5 dl sødmælk
- 70 g sukker – der bruges 2 x 35 g
- 2 æggeblommer
- 20 g maizena
- 100 g chokolade – der bruges 2 x 50 g
Fremgangsmåde for dej
- Rør gæren ud i mælken
- Tilsæt æg, mel. Sukker og salt
- Rør det sammen til det er en samlet masse og slipper skålen – nogle få minutter
- Kom smørret i dejen i små tern, lidt efter lidt til alt smørret er i dejen
- Rør dejen i yderligere 8 min til den er blank og glat
- Lad dejen hæve på køkkenbordet med et klæde over i 1,5 time
Dejen kan godt være noget tør i det inden at smørret komme i og efterhånden som smørret bliver indarbejdet i dejen og den bliver rørt, skifter dejen karakter og til sidst er den blank, glat og smidig. Den skal ikke klistre på dine hænder.
- Når dejen er hævet i 1.5 time, hældes den ud på bordet og formes til en firkant
- Pak den ind i film og læg den i køleskabet i 1 time eller til du er klar til at fortsætte (kan godt være længere)
Mens dejen står og hæver kan man med fordel lave cremen, da den også skal køle ned inden den er klar til brug.
Dejen hæver inde i køleskabet, så er der sprækker i filmen, så kommer dejen ud der. Det er ikke noget alvorligt, bare noget man skal være opmærksom på.
Hjemmelavet creme – gentages igen for at den er sammen med fremgangsmåden
- 1 stang vanilje
- 2,5 dl sødmælk
- 70 g sukker – der bruges 2 x 35 g
- 2 æggeblommer
- 20 g maizena
- 100 g chokolade – der bruges 2 x 50 g og den ene skal groft hakkes og den anden smeltes
Fremgangsmåde for creme
- Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud.
- Bland mælk, vanilje- korn og -stang, samt halvdelen af sukkeret (35 g) i en gryde
- Kog det op
- Bland den anden halvdel af sukkeret med æggeblommer og maizena i en skål
- Pisk det sammen
- Tag vanilje stangen op og hæld halvdelen af mælkemasse ned i skålen til sukker, æg og maizena mens der piskes
- Kog mælken op igen og hæld alt fra skålen ned i gryden
- Skru ned for varmen, så det lige koger og så skal der piskes i et par minutter
- Hæld den varme masse over i et fad og dæk det med film oven på cremen
- Sæt fadet i køleskabet, så det køler af inden det skal bruges
Når dejen har hævet 1 time eller mere i køleskabet tages den ud og skal nu rulles ud. Det bør ikke være nødvendig at bruge mel på bordet.
- Rul dejen ud til et rektangel på 50 x 20 cm
- Del dejen på midten på den korte led – så du har to stykker på 50 x 10 cm
- Del hvert stykke i 5 – så du nu har 10 stykker på 10 x 10
- Læg en skefuld creme på hver
- Læg groft hakket chokolade på cremen – den ene halvdel på 50 g
- Luk bollen ved at løfte op i hvert hjørne og vend bollen om, så den ligger oven på samlingen
- Læg bollerne på bagepapir på bageplader og tildæk dem med et klæde
- Lad dem hæve 2-3 timer på køkkenbordet
- Varm ovnen op til 200 grader
- Pensl bollerne med æg og bag dem i 11-12 minutter
- Lad dem køle af på en rist og pynt med lidt smeltet chokolade (de andre 50 g )
Cremen er bagefast, så den vil ikke flyde ud selvom bollerne ikke er helt tætte. Man må godt lukke samlingerne når de laves, men tryk dem ikke ned i bollen.
Det er en fordel, at måle dejen når den rulles ud, så man kommer så tæt på 50 x 20 som muligt, da det er meget nemmere at få nogle pæne boller når der er kvadrater, fremfor at den ene ende er længere end den anden.
Jeg synes at cremen er lidt for tyk, så næste gang jeg skal bage dem, skal der lidt mindre maizena i. Næste gang vil jeg også prøve at rulle dejen lidt længere, til 60 cm, så der bliver 12 boller. Nogle af mine boller, som heller ikke helt var 10 x 10 er noget dejrige og med en fastelavnsboller må man gerne hurtigt kommer ind til fyldet, så hvis dejen er tyndere skulle man opnå dette. Jeg tænker også, at man kan bruge syltetøj inde i dem, f.eks. som erstatning for chokoladen. Ved syltetøj skal man nok være lidt mere opmærksom på, at bollen er lukket så ikke det løber ud.
Skriv gerne om dine erfaringer med disse boller på min facebook side, eller om du f.eks. har byttet noget af fyldet ud og fået bedre andet resultat.