Et rigtig brød til om søndagen. Det er let, saftigt, god konsistens og smag. Det har en fin brun skorpe og så er det flettet. Der er både smør og æg i dette brød og så kommer det fra Schweiz og egner det sig rigtig godt til brødet søndag morgen. Brødet kommer fra byen Bern (har dog ikke en kop fra Bern, men tæt på… ) og minder i udseende om et challah brød. Brødet er ikke så svært at lave og man slipper af sted med kun 4-5 timers varighed.
Jeg har brugt en opskrift hvor jeg laver brød af 1 kg mel og det giver to brød.
- 4,5 dl mælk – lun den gerne for at få mere gang i gæren
- 22 g gær
- 2 æggeblommer
- 2 hele æg
- 750 g hvedemel
- 250 g hvedemel – høj protein, som f.eks. manitoba mel
- 55 g sukker
- 20 g salt
- 150 g blødt smør – tilsæt ikke dette med det samme
- Bland det hele i skålen til røremaskinen, men vent lidt med smørret.
- Start maskinen på lav hastighed i 3 min
- Tilsæt smørret
- Rør i 5 min på medium hastighed
Dejen er en smule blød og klistret, men bør ikke være voldsomt klistret. Hvis den er det, tilsæt en smule mere mel.
- Lad dejen hæve i 2 timer på køkkenbordet – jeg hældte den over i en større skål end den fra røremaskinen
- Efter 1 times hævning, vendes dejen i skålen
Man skal bare stikke hånden ned i skålen og trække en god klump dej op og lægge den ind over det andet dej. Det hjælper hvis hånden er lidt våd, så det ikke så nemt klistrer fast. Fortsæt 4-6 gange indtil dejen ikke rigtig vil foldes mere. Tildæk skålen igen og lad den stå den sidste time og hæve.
- Når dejen har hævet i 2 timer, hældes den ud på bordet, men hold melet på et absolut minimum
- Del først dejen i to lige store dele og del hver klump i 6 dele. Lad de 12 boller ligge og hvile i 10-15 min
Ideen bag dette brød er, at det er flettet og at man fletter med 6 dejpølser. Jeg søgte lidt på youtube for en video og fandt denne.
- Når de 12 boller har hvilet i 10-15 min, tager med de 6 af dem og ruller til 6 pølser
- Længden af dem afhænger af hvor langt et brød man vil have
- Brug de 6 pølser til at flette brødet og sæt brødet til at hæve i 1,5 – 2 timer
- Når brødet er hævet, pensles det godt med æg og hvis man synes, kan man strø det med sesamfrø
- Bag brødet i ovnen på 190 grader i 35 min
- Køl det af på en rist og du er klar til søndag morgen
De andre 6 boller, flettede jeg til et rundt brød, baseret på ”Winston knot”. Jeg synes dette brød ser pænere ud end det andet, men det er smag og behag. Da winston knot også er en slipseknude, var det lidt svært at finde en vejledning, men her er en. Dette brød skal også pensles med æg og bage i 35 min. Når man har flettet dejen, foldes den sammen til en bold og den pæne side lægges opad. Dette brød skal også hæve i 1,5-2 timer efter fletning.