Benoitons er en fransk spise, sådan en lille snack, eller et alternativ til eftermiddagen. Denne opskrift på benoitons er med rosiner, men de kan også laves med chokolade.
Det er nogle små brød, som kan spises som de er, eller skåret over med smør og ost. Benoitons er lavet på hvedemel og rugmel, faktisk en god del rugmel, hvilket gør dem mere grove. Det er derfor vigtigt, at de har en rimelig tykkelse når de bages, så de ikke bliver for tynde og dermed hurtigt tørre og triste.
Der bliver 14-18 stykker ud af denne opskrift og den er lavet på en røremaskine.
Dej
- 380g vand (3,8 dl) – lunkent
- 15 g gær
- 30 g smeltet smør – tilsættes senere
- 300 g hvedemel
- 200 g rugmel
- 10 g salt
- 200 g rosiner – tilsættes senere
Som det ses på billederne, er der ret mange rosiner i brødet, så man kan overveje at skære ned på dem.
Fremgangsmåde
- Rør gæren ud i det lunkne vand
- Tilsæt mel og salt
- Rør det sammen på lav hastighed i 4 minutter og 6 minutter på høj hastighed
Dejen er relativt lind, hvilket er meningen. De 6 minutter på høj hastighed burde gøre, at den bliver smidig og til at arbejde med senere.
- Tilsæt rosiner og det smeltet smør
- Rør det ind i dejen på lav hastighed
- Sæt dejen til hævning i en skål på køkkenbordet i 1 time
Som alternativ til køkkenbordet kan man også sætte skålen ind i ovnen og tænde lyset derinde. I min ovn bliver der 33-34 grader derinde med lyset tændt og det er en god temperatur at hæve brød i.
- Drys mel på bordet og hæld dejen ud på bordet
- Fold den et par gange, for at strække den, men børst melet væk på de flader som dejen foldes ind over
- Rul dejen ud så den er mindst 2 cm tyk – Den skal derudover være nogenlunde firkantet
- Skær dejen ud i stykker som er 15-20 cm lange og 3-4 cm brede
- Sæt dem på bagepapir og lad dem hæve 1,5 time – gerne i ovnen igen
- Tænd ovnen på 220 grader varmluft (tag brødene til hævning ud… )
- Sæt et mindre ildfast fad ind i bunden af ovnen, så det varmer op med ovnen
- Hæld en kop vand ind i fadet inden at brødene kommer ind
- Bag brødene i 13 minutter
Hold lidt øje med dine benoitons når de er i ovnen. De skal ikke være så mørke som mine blev, men mine fik også 14 minutter og jeg fik ikke holdt øje med dem.
Disse brød er en del af en ”serie” hvor jeg bager ting fra rundt i verden. Den primære grund er, at jeg her i sommeren 2016 ikke skal på sommerferie, da jeg renoverer hus og når jeg ikke kan komme til verden, så må verden komme til mig. Indtil videre har jeg bagt disse benoitons, samt broa fra portugal, et dagligdags brød på majsmel.
Hvis du har favoritter fra rundt i verden, eller bare fra din lokale by, så skriv det gerne på min facebookside.