Pistolets

Pistolets er en lille fint bolle, passende til eftermiddagskaffen. Pistolets stammer fra Belgien og kan spores over 1000 år tilbage i tiden. Man mener at de har dannet grundlag for det tyske ”brötchen”, eller som min farfar kaldte dem, når jeg som barn var med på camping i Tyskland: ”røvbalde rundstykker”, pga deres udseende.

Pistolets
Pistolets

Pistolets er et lidt anderledes brød, da det ikke bare er en bolle, men en bolle der er mast flad på midten inden anden hævning og dermed hæver op i to halvdele. De pistolets jeg har lavet er relative små i det, men man kan sagtens gøre dem større og mere få den tyske udgave.

Dejen kan koldhæve natten over i køleskabet, eller laves på en 4 timers tid.

Denne opskrift er lavet på en røremaskine og der bliver 10 stykker ud af den, hvis man laver dem små.

Opskriften

  • 300 g vand (3 dl) vand (lunkent ved samme dag, kold ved koldhævning)
  • 20 g gær (10 g ved koldhævning)
  • 500 g hvedemel
  • 10 g salt
  • Ekstra – skulle man have surdej, så tilsæt 100 g til opskriften
  • Ekstra – skulle man have maltmel, så tilsæt 20 g

Fremgangsmåde

  1. Bland vand med gæren (og surdej hvis man har)
  2. Tilsæt melet (og maltmel hvis man har)
  3. Sæt røremaskinen på laveste hastighed i 1 min – for at blande tingene
  4. Sæt på mellem hastighed i 3 min
  5. Lad dejen stå i 15 min i skålen
  6. Tilsæt saltet
  7. Rør 5 min ved mellem til høj hastighed

Jeg har fundet flere opskrifter på pistolets, men tror at denne kommer tættest på det oprindelige. Maltmelet er mit eget bidrag til opskriften, da maltmel dels giver en lidt mere gylden farve til brødet, men også giver en smule sødme. Jeg tror der er forskel på maltmel, som i mit tilfælde er ristet bygmel. Jeg køber mit på falslevgård i Nordjylland, det synes jeg er rigtig godt.

Jeg har også fundet opskrifter på pistolets som indeholder sukker, mælk og smør, men det giver et helt andet brød og går man den vej er disse pistolets mere en slags ”søndags boller” end bare en god bolle med et stykke ost.

Når dejen er æltet færdig er den rimelig glat at se på og en lille smule klistret. Dejen bør dog slippe dejskraberen uden problemet.

Husk at bruge en skål der er stor nok til første hævning.

Pistolets
Hæv altid din dej i en skål der er stor nok….
  1. Hæld dejen i en bøtte smurt med rapsolie, sæt låg på og sæt i køleskabet til koldhævning natten over
  2. Skal de bages i dag, så lad dejen hæve i 1,5 time på køkkenbordet
  3. Hæld dejen ud på et meldrysset bord (gælder også hvis den er koldhævet)
  4. Fold den ind over sig selv nogle gange (husk at børste melet på toppen af inden der foldes)
  5. Form den til en tyk pølse og del den i 2 på langs
  6. Form til en pølse igen og skær dejen ud til bollerne – ca 2 x 5 stk
  7. Form dem til boller og lad dem stå og hvile i 30 min med et fugtigt klæde over
Pistolets
Dej klar til at blive til pistolets

Nu skal bollerne laves om til pistolets og det kan virke en smule besværligt og man skal helst have en meget lille kagerulle eller tilsvarende.

  1. Sæt bollen på bordet og drys lidt mel på toppen
  2. Mas bolden flad og til et rektangel – så blidt som man kan
  3. Fold 1/3 af dejen ind til midten – på den lange led
  4. Fold 1/3 del af dejen ind til midten – nu fra den anden side
Pistolets
Efter den er foldet nogle gange

Det er lidt småt dette her, og man står nu med et fladt brød hvor midten er et lag dej, mens de to sider er to lag dej.

  1. Fold de to sider ind over hinanden og luk åbningen ved at mase dej ind i sig selv, så det stort set er en lukket bolle igen
  2. Læg bollen på siden og brug en lille kagerulle eller tilsvarende til at mase ned i midten, så bollen næsten er delt i to
Pistolets
En måde at lave folden

Det er også muligt at bruge hånden, en trægrydeske eller tilsvarende hvis man ikke lige ligger inde med en lille kagerulle.

Pistolets
Klar til anden hævning
  1. Træk de to sider ind mod hinanden igen og sæt bollen på et stykke bagepapir
  2. Lad dem hæve i 1,5 time under et fugtigt klæde
  3. Sæt ovnen på 225 grader og sæt et ildfast fad ind i bunden af ovnen (metal er bedst)
  4. Lige inden at bollerne skal ind, hældes 1 dl koldt vand ind i fadet
  5. Spray bollerne med vand fra en vandforstøver, eller drys dem let med mel
  6. Sæt bollerne ind og bag dem i 13-14 minutter
  7. Køl dem af på en rist
Pistolets
Klar til bagning

Du kan følge lidt mere med i hvad der bages på weekendbagerens facebook side. Det er lidt nemmere for mig, lige at skrive små kommentarer om hvad der skal bages og løbende lægge et par billeder op af weekendens projekter, end det er at skrive alt ovenstående.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.