Sandwichbrød eller toastbrød er en klassisk og billig spise, men det man køber i butikkerne er generelt fattigt på smag og konsistens. Man kan også bage sit eget, som smager langt bedre. I forhold til købt toastbrød har den hjemmelavede version en skorpe hele vejen rundt. Den er ikke tyk, som på brød der er bagt frit i ovnen, men der er mere skorpe end det man køber og det tilføjer lidt ekstra til brødet.
Denne opskrift give 1 brød og kan laves på maskine eller i hånden.
Dej
- 3 dl lunken mælk
- 15 g gær
- 500 g hvedemel
- 12 g salt
- 20 g sukker
- 50 g blødt smør
Fremgangsmåde
- Rør gæren ud i mælken
- Tilsæt mel, salt og sukker og rør det sammen
- Tilsæt smørret lidt efter lidt
- Rør det sammen i 2 minutter på lav hastighed
- Rør det yderligere 3 min på høj hastighed
- Lad dejen hvile en time i skålen
Dejen hæver lidt op i den time der går, men ikke sådan at skålen fyldes. Dejen er en smule klistret.
- Hæld dejen ud på et meldrysset bord
- Fold dejen ind over sig selv så meget den kan klare – men husk at børste mel væk fra fladerne inden at de foldes
- Slut af med at stramme brødet op ved at skubbe det ind under sig selv og rul det ud til en form som passer i formen
- Pensl en form med smeltet smør og læg dejen ned i formen. Dæk den til
- Lad brødet hæve næsten op til kanten – det tager 2-3 timer, alt efter størrelsen på formen
- Læg et stykke bagepapir over formen, eller et stykke film smurt med smeltet smør, eller sprayolie
- Læg noget tungt oven på formen, som et ildfast fad eller en bageplade med et ildfast fad oven på
- Tænd ovnen på 180 grader
- Bag brødet i ca 50 min
- Tag det ud af formen og lad det køle af på en rist
Det kan godt være en smule svært at få det der helt firkantet brød, da dejen måske ikke lige var helt jævn da den blev lagt ned i formen og derfor hæver lidt skævt op.
Da mit brød hævede op, var det højere end formen på midten, men lavere i hver ende. Jeg lagde derfor en bagesten over formen for at få brødet til at fylde hele formen, men der var for meget styrke i dejen, så den løftede den ellers tunge bagesten op og hævede lidt ud over kanten. I forsøget på at få dejen ind i formen igen, faldt mit brød en smule sammen.
Man kan godt få forme, som kommer med et låg der kan gå i ovnen, men sådan en har jeg ikke om jeg klarede mig med at lægge en pizzasten oven på formen og et ildfastfad ovenpå. Efter 10-15 min vil brødet typisk ikke hæve mere opad og ”låget” kan fjernes så også brødet får farve på toppen.
Dette brød er bagt til 31.12, da det primært skal udstikkes for at indgå i en forret, men det smager også rigtig godt med smør og jordbærmarmelade. Til d. 31.12 bages der også kuvertbrød, se mere på facebook siden.
Endnu en gang. Hvor stor er den form du bruger?
Hej Marianne
Jeg beklager den lange ventetid, men jeg har holdt en længere pause fra bagningen og da jeg får 30-50 spammails om dagen på denne blog, havde jeg slået fra at jeg fik besked om nye mails og derfor så jeg heller ikke din relevante besked.
Formen er 30 cm lang og 10,5 cm høj og 10,5 cm bred.
Endnu engang beklagelse over svartiden.
Vh
Karsten