Julen nærmer sig og hvad er bedre end et honninghjerte. De kan man selv bage hvis man har lidt tålmodighed.
Da jeg lavede del 1 skrev jeg, at jeg vendte tilbage midt i november og der er så gået lidt længere. Hvis man har fulgt med på weekendbagerens facebookside vil man vide, at jeg har været involveret i at bage brød til en brunch for små 60 gæster. Det tog en god del af min tid, men nu er jeg klar til at komme med resten af opskriften.
Jeg har i nogle år brugt opskriften fra Meyers bagebog, men ville prøve noget nyt i år, så jeg har justeret på krydderierne og lidt på opskriften og jeg synes de er blevet gode. Jeg var dog på julebagekursus i Meyers madhus i weekenden, hvilket der kan ses billeder fra på facebooksiden og her købte jeg også den nyeste bagebog. Jeg slog lige op på den nye opskrift på honninghjerter og den er ændret lidt fra den bog jeg ellers bruger og den nye opskrift er ret tæt på den jeg har herunder.
Der bliver 10-16 stykker ud af denne opskrift, alt efter hvor store man laver hjerterne.
Fordejen skal laves 2-4 uger i forvejen og 4 uger er bedre end 2, så i dag med i måned til jul skal man korte den lidt ned for at nå det inden jul. Man skal også være opmærksom på, at når de er bagt skal de lige 3 dage i køleskabet før de er klar. Men med alle de forbehold er vi klar til opskriften.
Fordej
- 450 g honning
- 450 g mel
- Hæld honningen i en gryde og varm det roligt op til 40 grader. Det er egentlig ret varmt, så vær opmærksom når du arbejder med det
- Hæld melet i en skål og tilsæt den flydende honning
- Rør det godt sammen
- Hæld det i et bøtte som der kan komme et låg på og sæt det køligt, f.eks. i køleskabet indtil du er klar
Fordejen i køleskabet bliver hårdt, men det er ok.
Nogle uger senere skal honningkagerne laves
Honningkagedej
- 2 æggeblommer
- 10 g hjortetakssalt
- 10 g potaske
- 2 spks vand
- 10 g kanel
- 5 g stødt ingefær
- 5 g stødt stjerne anis
- 5 g stødt nellikke
- Reven appelsinskal fra to appelsiner – husk at vaske dem godt
Det er nemmest at bruge en røremaskine til denne opskrift, da fordejen er ret hård.
- Bland æggeblommer og hjortetakssalt
- Rør potasken op i den lille smule vand
- Hæld de to ting op i fordejen
- Tilsæt kanel, ingefær, stjerne anis, nellikke og appelsinskal
- Rør det på røremaskinen i 5-6 minutter
Dejen må ikke være for klistret, for så er den svær at rulle ud. Jeg måtte tilsætte lidt mere mel til min dej, men vurder det når du laver den. Omvendt må den heller ikke være for tør, så det er en balancegang. Den hårde fordej skal nok blive blød når først der røres i den.
- Rul dejen ud på et let meldrysset bord, den skal være 4-5 mm tyk
- Stil eller skær hjerterne ud
- Bag dem i en forvarmet ovn på 175 grader i 10-12 min
- De må ikke blive mørke og er færdige når man kan trykke på dem med en finger og der ikke efterlades et aftryk
- Køl dem af på en rist
- Læg dem i en bøtte med et fugtigt klæde og opbevar dem i køleskabet i 3 dage
Der er mange ting som kan påvirke lige din opskrift, så her er lidt forskellige ting du skal være opmærksom på.
De fleste opskrifter skriver at honningkager skal være 4-5 mm tykke inden de bages. Det er en smagssag og jeg bagte først en enkelt for at se hvor meget den hævede op inden at jeg besluttede mig for hvor tyk dejen skulle være inden bagningen. I mit tilfælde blev de noget tykkere end opskriften og dermed blev der lidt færre hjerter.
Jeg har ikke en udstikker til honninghjerter, så der blev skåret et hjerte i pap fra bagsiden af en blok og det blev lagt oven på dejen og så blev hjerterne skåret ud med en skarp kniv, det fungerede rigtig godt. Da der ikke kunne udstikkes flere hjerter, samlede jeg dejen sammen og rullede den ud igen.
Da mine hjerter var rimelig tykke, fik de alle 12 minutter, men jeg satte uret på ovnen til 10 min og så holdt jeg øje med dem derfra, da honninghjerter ikke må få for meget.
Når honninghjerter er kolde er de faktisk hårde som stem igen og ikke specielt spiselige. Det løser man ved at lægge dem i en bøtte med et fugtigt klæde i 3 dages tid og så tage dem ud man skal spise. Resten kan sagtens holde sig en måneds tid.
Pynt
- God smeltet chokolade, måske noget krymmel, glasur eller et glansbillede
I bedste ”store bagedyst” ånd prøvede jeg at få smeltet chokolade med knæk. Det gik rimeligt faktisk, men da jeg skulle pynte en enkelt for at kunne tage billede og i øvrigt spise den, nåede jeg til at det meste var dækket af chokolade, da jeg lige ville rette lidt på det og så røg den fine blanke struktur. Det er vist godt at jeg nøjes med at bage brød og ikke gør mig så meget i dekoration af kager.
Tricket bag chokolade med knæk er at varme den op til ca 31 grader og så hælde den ud over hjerterne der.
God fornøjelse.