Et surdejsbrød er altid et fornuftigt brød. Denne opskrift er lavet på manitoba og indigo hvede og giver et flot, let og smagfuldt brød. Det er dog et brød som kræver en indsats, både inden det laves og mens det hæver, men det er besværet værd.
Indigo hvede køber jeg hos Falslevgård Mølle, men det kan godt være, at det kan købes andre steder. Jeg vil også mene, at man kan bruge purpur hvede, som kan købes i de fleste COOP butikker og sikkert andre supermarkeder også.
Det kræver lidt indsats for at lave dette brød, så her kommer overskrifterne, så man kan vurdere om det er arbejdet værd:
- Surdej – Har man ikke en, så tager det en uges tid at få en god surdej klar
- Flere gange hævning og foldning
- Hævning i hævekurv
Der bliver 2 brød ud af denne opskrift og dejen laves bedst på en røremaskine.
Dej
- 600 g lunkent vand – 6 dl
- 10 g gær
- 300 g surdej
- 250 g indigo mel
- 650 g manitoba mel
- 22 g salt
Fremgangsmåde
- Bland gæren op i det lunkne vand
- Tilsæt surdejen
- Tilsæt melet og salt
- Rør det sammen i 1 min ved lav hastighed
- Rør det i 4 min på mellem hastighed
- Rør ved høj hastighed til dejen slipper siderne og samler sig om krogen
- Sæt dejen til hævning i 45 min
- Hæld lidt olie på bordet og hæld dejen ud på bordet
- Fold dejen ind over sig selv nogle gange
- Smør en stor skål med olie og kom dejen deri
- Lad dejen hæve tildækket i 1 time
- Hæld dejen ud på bordet og fold den ind over sig selv nogle gange – en smule mere forsigtigt end første gang
- Kom dejen tilbage i skålen og dæk den til
Dejen kan nu hæve i 2 timer på køkkenbordet, eller natten over i køleskabet
- Hæld forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord
- Del dejen i to – stadig forsigtigt
- Form dejen til brød, enten rundt eller aflangt – kommentar herunder
- Lad brødene hæve i 1 time
- Varm ovnen op til 250 grader og sæt et ildfast fad ind i bunden af ovnen
- Vend brødene forsigtigt ud på pladen og drys dem med mel, eller vand
- Sæt brødene i ovnen
- Kom en håndfuld isterninger, eller en kop vand i fadet
- Brødene skal bages 30-35 min i alt, men efter 5 min skrues temperaturen ned til 225 – Dette er varmluft
Når dejen skal foldes til brød, vil den være rimelig luftig og skal behandles forsigtigt. Jeg vil anbefale at man bruger en spartel til at skubbe dej ind under sig selv, mens man drejer den rundt, så overfladen strammes op. Dette gør også, at bunden af brøden bliver ujævnt. Hvis muligt, så hæv brødene den sidste gang i en hævekurv, alternativt i en smurt skål. Når brødet skal bages, så læg pladen oven på kurv eller skål, hold godt fast og vend det hele 180 grader. Løft kurv eller skål væk og der burde være et fint brød, hvor overfladen er ujævn. Hvis ikke overfladen er ujævn, så lav nogle snit med en skarp kniv og slut af med at drysse med mel inden brødet kommer i ovnen. Den sidste del er for at skabe et flot visuelt resultat.
Hvis man ikke har tid eller lyst til at passe en surdej, så kan en fordej også bruges. Bland 150 g hvedemel og 150 g vand dagen før der skal bages. Rør det løseligt sammen med en ske og lad det stå tildækket på køkkenbordet til der skal bages. I det tilfælde, brug lidt mere gær, f.eks. 20 g
- Køl det af på en rist
Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, så skriv dem her på siden, eller på min facebookside.